W dniach 26-28 września 2025 r. podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich województwo opolskie wraz z lokalnymi producentami zrzeszonymi w inicjatywie „Opolskie ze smakiem” prezentowało na stoisku wystawienniczym wyjątkowe smaki i tradycje kulinarne Opolszczyzny w ramach realizacji operacji pn. „Promocja dziedzictwa kulinarnego województwa opolskiego poprzez udział w Targach Smaki Regionów”.
Na stoisku zaprezentowaliśmy wyjątkowe produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, z poszanowaniem lokalnych receptur i natury. Wśród wystawców znaleźli się:
- Pasieka Leśne Skrzaty- oleje i musztardy
- Zmiany Zmiany sp. z o.o. – batony energetyczne
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie- producent produktów mlecznych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
- Pasieka Zapylone – miody
- Cukiernia Magosz – ciastka, ciasteczka producent certyfikowanego kołacza śląskiego, likiery
- Kozia Ferma Wysoka – sery kozie
- PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin – przetwory z karpia
- Olejarnia Kamerlik – oleje tłoczone na zimno
Ponadto na stanowisku kulinarnym Kamil Klekowski Edukacja od Kuchni prowadził pokazy kulinarne zorganizowane przez Grupę Rybacka „Opolszczyzna” m.in. z karpia niemodlińskiego oraz produktów od wystawców.
W tym roku producenci żywności z województwa opolskiego kolejny raz odnieśli sukces, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród. Opolskie otrzymało:
- 7 cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
- 1 klucz do Polskiej Spiżarni
- 1 Medal Targów Smaki Regionów oraz dwa wyróżnienia
Targi „Smaki Regionów” to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Ogromne zainteresowanie odwiedzających stoisko oraz sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdzają, że województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych.
 
                 
             
            
 
      





